Solgul energi og organiske former i fællesrum

En varm, energisk farve, – ren optimisme … Gul skaber en positiv atmosfære, stimulerer sindet, inspirerer, letter forståelsen, har en positiv effekt på evnen til at koncentrere sig og hukommelsen. Så det ser ud til at være optimalt til brug i lokaler, hvor der undervises og læres. Den varmende virkning, som farven har, letter kontakten til andre mennesker og virker opmuntrende i vanskelige situationer. Gule vægge er også velegnet til arbejdsrum, da gul stimulerer analyseevnen og intellektet.

Det kan synes som om det firkantede formsprog mange steder har indtaget skolelivet for mange år siden. Vi har firkantede rum, vinduer og døre, firkantede borde, firkantede tavler og computerskærme, lige vægge og lige lange gange for ikke at nævne firkantede bøger. Men det er tankevækkende, fordi vores hjerner faktisk fortrækker den runde, kurvende arkitektur.

Disse to faktorer har 7.p på Præstø Privatskole taget højde for i indretningen af deres fælleslokale. Og det er blevet til et rum, der værdsættes højt og indbyder til at være og lære i. Et barbord man kan sidde ved, et andet barbord man kan stå ved, et læsepodie med blød madras man kan sidde eller ligge på og et kæmpe arbejdsbord, hvor flere grupper på én gang kan arbejde. Derudover en slags inspirerende vægavis i en kreativ udgave med læringsindhold blandet med sjove og kreative udsagn og finurligheder. Vægge med flotte grafikker og bl.a. skolens logo i en lidt anden udgave giver rummet stemning og personlighed. Til sidst med ikke mindst er der den flotte hængende skulptur af tre ringe, som får det hele til at hænge godt sammen.

De mange bygge-elementer krævede en stor opbakning fra voksne, som kunne hjælpe med gør-det-selv-færdigheder. Og vi kan lige love for at de fik hjælp. Forældre stillede op, en ældrer bror kom, pedellen hjalp og lærerne var dybt engagerede. Men ikke nok med det, så fik de fuld opbakning fra Skøn Skoles samarbejdspartnere: fra SILVAN kom en medarbejder i hele to dage og hjælp med at bygge – og fra firmaet IST kom der hele fem ansatte og hjalp eleverne en hel dag. Dét var noget, der rykkede. Når samfundet støtter op om hinanden, sker magien.

• “Jeg synes, at det bedste var at lave ting, jeg aldrig i min vildeste fantasi kunne forestille mig at gøre”
    Karla Maria Jakobsen, 7.kl.

Denne unikke opbakning gør, at klassen har kunne lave og producere mere end normalt til sådanne projekter. Kontakten mellem elever og virksomhedsansatte er meget værdifuld. Der bliver udvekslet erfaringer, spurgt ind til jobindhold og måske fundet nye idéer til uddannelsesmuligheder og retninger, når man står og maler eller saver sammen. Eleverne arbejder også med samfundet udenfor skolens område og har kontaktet lokale virksomheder og skrevet artikler og talt med journalister. Når samfundet omkring de unge viser interesse og bakker sådan op om deres initiativ, så mærker eleverne, at de bliver taget alvorligt. Og så lærer de at agere i og med samfundet – det er med til at gøre dem til aktive og engagerede samfundsborgere.

Endnu et projekt, hvor man roligt kan sige at elevernes engagement og læring var på højtryk – imponerende, hvad vi kan skabe sammen.

Projektvideo
YouTube-forhåndsvisningsbillede

Fra lærer til lærer – refleksion
Elevrefleksion

Fotogallerie PROCESSEN

Deltagere: 22 elever fra 7.p., 2 lærere, 1 pedel, 4 forældre, 1 ældre bror, 1 Skøn Skole proces- og indretningskonsulent, 1 ansat fra SILVAN i to dage, 5 ansatte fra IST en dag

Skøn Skole er en non-profit forening, der blev stiftet i september 2010 af Anne Hopmann og Regitze Siggaard.